Waarom ben ik toch zo lui? en hoe kom ik weer in actie?

We weten allemaal dat beweging een cruciale rol speelt bij gewichtsverlies.

Het zet de vetverbranding in gang, en dat is precies wat we willen. Maar waarom lukt het zoveel mensen niet om meer te bewegen? En belangrijker nog, wat kun je eraan doen?

 
 

Insuline en leptine, de twee grote spelers die je bewegingsdrang beïnvloeden. Maar ze doen het allebei op hun eigen manier. Insuline speelt een belangrijke rol bij de opname van energie in je spiercellen. Als je gevoelig bent voor insuline, nemen je spieren gemakkelijk energie op en voel je je energiek. En raad eens? Dan heb je zin om te bewegen!

 

Leptine daarentegen is het hormoon dat je hersenen informeert over de energievoorraad (vetmassa) in je lichaam. Als er voldoende energie (leptine) aanwezig is, krijgen je hersenen groen licht voor energie-intensieve activiteiten en processen, zoals bewegen. Het probleem is dat je hersenen wel gevoelig moeten zijn voor dit hormoon om de boodschap te ontvangen.

 

Maar wat gebeurt er als je ongevoelig wordt voor insuline en leptine? Je zin om te bewegen neemt af. Deze hormonen kunnen dan niet langer hun werk goed doen. Als je insulineongevoelig wordt, kunnen je spieren minder goed glucose (hun brandstof) opnemen, waardoor je sneller vermoeid raakt en minder zin hebt om te bewegen. Hetzelfde geldt als je ongevoelig wordt voor leptine. Je hersenen denken dan dat er niet genoeg energie in je lichaam is, waardoor ze het uitvoeren van energie-intensieve activiteiten beperken. Hallo, luiheid!

 

Insuline- en leptine-ongevoeligheid zijn eigenlijk manieren voor je lichaam om energie te besparen. Maar waarvoor? Het blijkt dat een belangrijke oorzaak van deze ongevoeligheid laaggradige ontsteking is. Je immuunsysteem staat continu licht geactiveerd, waardoor je lichaam constant een beetje ontstoken is. Dit is de bron van veel chronische westerse ziekten. Je immuunsysteem verbruikt hierdoor veel energie, waardoor er minder energie overblijft voor andere processen, zoals beweging. Dus je lichaam past zich aan door insuline- en leptine-ongevoeligheid te ontwikkelen, zodat er meer energie beschikbaar blijft voor je immuunsysteem. Slim, toch?

 

Maar hier is het ding: insuline- en leptine-ongevoeligheid waren oorspronkelijk bedoeld als een kortetermijnreactie op acute infecties, waarbij je immuunsysteem snel energie nodig had. Normaal gesproken herstelt de gevoeligheid voor insuline en leptine zich nadat de infectie is verdwenen. Maar in onze moderne levensstijl, waar stressoren ons immuunsysteem continu activeren, raakt het systeem ontregeld. Je immuunsysteem blijft in de ‘overleef- en oplosstand’ staan, waardoor je lichaam chronisch ongevoelig blijft voor insuline en leptine. En het resultaat? Je zin om te bewegen verdwijnt als sneeuw voor de zon, en luiheid wordt je nieuwe beste vriend.

 

Maar we gaan hier iets aan doen! Om de gevoeligheid voor insuline en leptine te herstellen, moeten we de laaggradige ontsteking aanpakken.

 

Ontdek de symptomen van laaggradige ontsteking:

  • Verminderde motivatie om te bewegen

  • Terugtrekking uit sociaal contact

  • Afname van libido

  • Verstoorde eetlust

  • Verhoogde gevoeligheid voor pijn

  • Veranderingen in lichaamssamenstelling, zoals meer vet en minder spiermassa

  • Ophoping van buikvet

  • Overgewicht

  • Hoge bloeddruk

  • Haaruitval

  • Verhoogde kans op blessures

  • Slechte nagelkwaliteit

  • Stemmingsschommelingen

  • Vermoeidheid

  • Afwijkende lichaamstemperatuur (te hoog of te laag)

  • Verlangen naar zoetigheid

  • Verlangen naar zoute voeding

  • Slaapproblemen

Laaggradige ontsteking kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, maar overeten (een overschot aan calorieën en meer dan drie eetmomenten per dag) en het consumeren van ongezonde voeding zijn de voornaamste boosdoeners.

 

Hoe ga je laaggradige ontsteking tegen? Door tussendoortjes te vermijden en het aantal eetmomenten te beperken tot drie per dag. Daarnaast is het essentieel om natuurlijke voeding te eten, zoals groenten, fruit, paddenstoelen, kruiden en specerijen, noten, zaden, olijven, gevogelte, (wild)vlees, zeewier, vis en schaal-en schelpdieren en maak gebruik van olijfolie, roomboter en kokosolie. Het is tijd om terug te gaan naar onze roots en te genieten van oervoeding, die het beste past bij ons menselijke ontwerp.

 

Nu weet je waarom je lui wordt en hoe je weer in actie kunt komen! Laat die insuline- en leptine-ongevoeligheid niet de baas over je worden. Pak laaggradige ontsteking aan, geef je immuunsysteem een pauze en geef jezelf de energie om te bewegen. Bij Revolution Personal Trainers zijn we er om je hierbij te ondersteunen en je te begeleiden op jouw reis naar een actiever en gezonder leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Revolution PT draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders