5 tips om gezonde gewoontes te creëren die je wel volhoud - Revolution PT

5 tips om gezonde gewoontes te creëren die je wel volhoud

Als je je steeds weer afvraagt waarom al je pogingen om gezonde veranderingen in

je leven door te voeren steeds mislukken, maak je dan geen zorgen, je bent absoluut niet de enige! Maar wees gerust, ik ben hier om je te helpen. Ik ga je 5 tips geven om gezonde gewoonten te creëren die je niet snel zult opgeven.

 

 

We weten allemaal dat het veranderen van gewoonten ons leven ten goede kan veranderen. Het kan ons gezonder maken, ons helpen langer te leven en ons gelukkiger maken. Maar waarom is het dan toch zo moeilijk om die veranderingen daadwerkelijk vol te houden?

 

Stel je voor: het vormen van een gewoonte is eigenlijk heel eenvoudig. Je herhaalt gewoon een handeling keer op keer, totdat het vanzelf gaat, net zoals je je handen wast na een bezoekje aan het toilet of je gordel omdoet zodra je in de auto stapt. Hoe vaker je die handeling in dezelfde situatie herhaalt, hoe meer het een automatische reflex wordt. Maar als het gaat om onze eet- en leefgewoonten, zijn er allerlei obstakels die ons succes in de weg kunnen staan, zoals onze stemming, emoties, stress en onze natuurlijke weerstand tegen verandering.

 

Laten we eens kijken wat de gedragswetenschap ons te bieden heeft als het gaat om het creëren van gezonde gewoonten op de lange termijn.

 

1. Laten we beginnen met intentie.

Als je een nieuwe gewoonte wilt vormen, moet je je eerst bewust worden van de redenen waarom je eigenlijk die verandering wilt maken. Bijvoorbeeld, misschien wil je afvallen, maar wat je echt wilt is je lekker voelen in je eigen lichaam. Het is belangrijk om je te richten op die diepere intentie en je eraan te herinneren terwijl je werkt aan je doel. Intenties houden je met beide benen op de grond en zorgen ervoor dat je in het moment blijft. Het helpt je om jezelf beter te voelen op de korte termijn, terwijl je werkt aan een duurzaam langetermijndoel.

Onderzoek heeft aangetoond dat de manier waarop je je intenties formuleert van belang is. Mensen die doelen stellen vanuit een persoonlijke wens tot zelfverbetering, in plaats vanwege externe sociale druk, hebben meer kans op succes op de lange termijn en ervaren een echte verbetering in hun levenskwaliteit. Dus onthoud, het begint allemaal bij jou en jouw verlangen om te veranderen voor een blijvend succes. En hey, als je meer vezelrijk voedsel wilt eten zodat je elke ochtend een goede stoelgang hebt, is dat ook een geldige intentie!

 

2. Verantwoording is de sleutel.

Of het nu gaat om de steun van een familielid, een vriend(in), je team, coach of therapeut, het hebben van iemand die je aanmoedigt en verantwoordelijkheid creëert, kan je kansen op succes vergroten. Wanneer je iemand hebt aan wie je verantwoording moet afleggen over het nakomen van je afspraken, maak je gebruik van de kracht van sociale verwachtingen. Het is bewezen dat mensen een grotere kans hebben om hun doelen te bereiken als ze deze delen met iemand die al een vergelijkbaar doel heeft bereikt. Dus zoek iemand met wie je jouw doelen kunt delen en die je inspireert!

 

Maar weet je wat? Verantwoording nemen betekent niet per se dat je het aan iemand anders moet afleggen. Sommige mensen zijn heel goed in het creëren van “zelfverantwoordelijkheid” door dagelijkse takenlijstjes te maken, draagbare trackers te gebruiken om hun workouts bij te houden of apps te gebruiken die hen de hele dag door herinneren aan hun doelen. Dus als je geen verantwoordingspartner hebt, kun je nog steeds jezelf uitdagen en succesvol zijn!

 

3. Wees consistent, maar wees ook flexibel.

Het ontwikkelen van een gewoonte vereist routine en consistente signalen, maar soms gooit het leven roet in het eten en moet je je aanpassen. Tijdens het vormen van gezonde gewoonten ga je op vakantie, ga je naar feestjes en geniet je van etentjes met vrienden – en dat is helemaal prima! Echt succes wordt gemeten aan je vermogen om aan deze activiteiten deel te nemen zonder dat ze je doelen ondermijnen.

 

Het kost tijd om gezonde gewoonten te ontwikkelen, en de exacte tijd kan voor iedereen verschillen. Onderzoeken hebben aangetoond dat het ergens tussen de 15 en 254 dagen kan duren om een nieuwe gewoonte echt eigen te maken. Herhaling is essentieel om de gewoonte automatisch te maken, maar flexibel zijn wanneer dat nodig is en meteen weer oppakken waar je gebleven was, kan het verschil maken voor langetermijnsucces.

 

4. Begin klein en specifiek.

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die stapsgewijze en specifieke doelen stellen 90% meer kans hebben op succes. Dit komt omdat een goede gewoonte duurzaam en plezierig moet zijn, en het starten ervan niet te extreem of plotseling mag zijn. Het moet geleidelijk aan een automatisme worden. Het werkt bijvoorbeeld veel beter om een inactief persoon aan te raden om zijn auto een aantal straten van (ik noem maar iets) het werk af te zetten en te gaan lopen in plaats van hem meteen de hele route te laten lopen. Dit geldt vooral voor het beginstadium van de gewoonte.

 

Ik moedig altijd aan om je te richten op kleine, haalbare gedragsveranderingen. Het falen bij een doel dat te hoog gegrepen is, kan het initiële succes in de weg staan. Ik help mijn klanten bij het stellen van “SMART” doelen – een veelgebruikte methode om doelen te formuleren. SMART staat voor specifiek, meetbaar, haalbaar, realistisch en tijdgebonden. Bijvoorbeeld, een SMART doel is om gedurende de komende maand drie ochtenden per week voor het ontbijt 20 minuten te wandelen. Dit is veel effectiever dan simpelweg stellen dat je elke dag wilt sporten zonder verdere specificatie.

 

5. Verander je omgeving.

Je omgeving heeft een enorme invloed op je gewoonten. Als je een gezonde gewoonte wilt vormen, is het belangrijk dat je omgeving je ondersteunt in plaats van tegenwerkt. Misschien moet je junkfood uit je voorraadkast verwijderen, gezonde snacks binnen handbereik hebben, een vaste tijd en ruimte inplannen voor lichaamsbeweging of zelfs je sociale kring aanpassen om mensen te vinden die vergelijkbare doelen hebben.

 

Gedragswetenschappers noemen dit fenomeen “gedragseconomie” of “ontwerpkeuzes”, en het kan een grote impact hebben op je succes bij het vormen van gewoonten. Door je omgeving zo in te richten dat de gezonde keuze de gemakkelijke keuze wordt, vergroot je de kans dat je die keuze maakt zonder er bewust moeite voor te doen. Het is een manier om jezelf te helpen de gewoonte gemakkelijker uit te voeren.

 

Het is belangrijk op te merken dat hoewel het veranderen van je omgeving behulpzaam kan zijn, het niet de enige oplossing is. Uiteindelijk draait het om het cultiveren van interne motivatie en discipline om de gewoonte vol te houden, zelfs als de omstandigheden veranderen. Maar het creëren van een ondersteunende omgeving kan zeker bijdragen aan je succes.

 

Het vormen van gezonde gewoonten kan soms uitdagend zijn, maar het is zeker mogelijk. Door bewustwording te creëren over je intenties, verantwoordelijkheid te nemen, consistent te zijn maar ook flexibel, klein en specifiek te beginnen, en je omgeving aan te passen, kun je stappen zetten naar een gezonder en gelukkiger leven. Onthoud dat het tijd kost om een gewoonte te ontwikkelen en dat het normaal is om af en toe terug te vallen. Blijf volhouden en wees een beetje lief voor jezelf tijdens dit proces. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Revolution PT draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders